PET IJmond – Activiteiten

Activiteiten

PET-events worden georganiseerd voor jonge kinderen. Zij zijn echter niet de enige doelgroep. Voor leerkrachten is er informatie en inspiratie over activiteiten op school/in de klas. Bedrijven proberen we bereid te krijgen om samen te werken met het onderwijs om techniek- en wetenschapsonderwijs te verbeteren. Ook de samenwerking tussen verschillende onderwijsinstellingen (PO, VO, MBO, HBO, universiteit) kan beginnen op een PET-event. Met alle positieve energie en enthousiasme die PET-events losmaken hopen we dat ouders/verzorgers een nieuwe blik krijgen op de toekomstmogelijkheden van leren en werken in techniek.

Op deze pagina komt het overzicht van de workshophouders die meedoen aan PET IJmond. Zo gauw er informatie is over een workshop, dan vermelden wij dat hieronder.

Nederland heeft goed gekwalificeerde vakmensen nodig in de elektrotechniek en de installatietechniek. Om hiervoor te zorgen maken de leerlingen tijdens PET IJmond in de OTIB-stand kennis met technische werkzaamheden zoals solderen, snijden en pijpfitten.

Ook kunnen zij in een tent ervaren wat de overeenkomst is tussen de Japanse verdedigingssport Aikido en  werken in de techniek. Bezoekers van PET IJmond kunnen ook in groepjes van vijf leerlingen Gamemaster spelen. Dit is een interactieve videoquiz.

Slipstream Slotracing is bij PET IJmond aanwezig met een mobiele slotracebaan. Leerlingen bouwen een papieren auto en gaan ermee rijden op de baan. Wie zet de snelste rondetijd neer?  De winnaar mag met zijn of haar klas meedoen aan de Slotcar Challenge.  Tijdens de Slot Car Challenge en Slot Car Challenge Extra bouwen leerlingen een elektrisch aangedreven slot car. Na het testen van dit modelautootje nemen zij het op tegen teams van klasgenoten in een spannende racecompetitie op de indrukwekkende modelracebaan bij Slipstream Slotracing in Cruquius. Samenwerken, rekenen, design en manuele vaardigheden staan centraal.   website

Infra Bindt verzorgt gastlessen, workshops en bedrijfsbezoeken. Zo maken leerlingen kennis met de infra-branche. Ze beleven wat er komt kijken bij bijvoorbeeld de herinrichting van een schoolplein of de aanleg van een weg. Tijden de workshop bij PET IJmond gaan de leerlingen van slap papier een sterke brug bouwen. Leerlingen die dat als beste doen, worden met hun klas uitgenodigd voor een bezoek aan De Bie Wegenbouw BV, een bedrijf dat actief is in de infrabranche.  website

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Door hen al vroeg in aanraking te brengen met wetenschap wordt hun nieuwsgierigheid gestimuleerd.
Het Wetenschapsknooppunt Amsterdam slaat een brug tussen de Universiteit en het primair onderwijs. Het knooppunt draagt bij aan professionaliseringstrajecten op het gebied van Wetenschap en Techniek, leent materialen uit en verzorgt gastlessen (met materialen en/of kennis die op de school niet voorhanden is).

Tijdens PET IJmond kunnen de leerlingen Forensisch Sporenonderzoek doen. Hoe worden vingerafdukken opgespoord en zichtbaar gemaakt? Vind het uit in de tent van het Wetenschapsknooppunt Amsterdam.

Medewerkers van Smit’s Bouwbedrijf geven een kijkje in de wereld van de bouw. Er is een workshop supersnel elektrisch schroeven. En leerlingen kunnen zichzelf laten fotograferen op een spannende bouwlokatie.

Tijdens PET IJmond verzorgen leerlingen van het Kennemer College verschillende workshops die allemaal iets met ontwerpen, produceren, installeren, techniek en inzicht te maken hebben. Zoals 3D-printen, CNC draaien, lasersnijden, stickers plotten, parachutes maken en een bouwsteiger beklimmen. Ook kun je zo snel als mogelijk een parcours afleggen met een pompwagen beladen met pallets en mag je achter het stuur plaatsnemen van een arodynamische ligfiets en een greenpower kitcar.

Bij Bouwmensen leer je timmeren, metselen en schilderen. Dit doe je deels in onze werkplaatsen maar vooral ook in de échte bouwpraktijk! Je leert het vak van timmermannen, metselaars en schilders met veel ervaring op hun vakgebied. En het mooiste is: je wordt er nog voor betaald ook! Kom gauw een keer kijken in één van onze werkplaatsen in Beverwijk, Edam of Zaandam. Tijdens de workshop bij PET IJmond staat timmeren en houtbewerking centraal.   website

Het Rode Kruis is aanwezig met een gedeelte van de Red Cross Quest: de educatieve speurtocht waarin kinderen tussen de 7 en 12 jaar op een speelse manier EHBO-kennis en -vaardigheden onder de knie krijgen. Scholen kunnen zelf de complete speurtocht organiseren en daartoe de Red Cross Quest aanvragen via educatie@redcross.nl en binnenkort via de website www.rodekruis.nl/onderwijs.

Tevens zijn de vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig om te laten zien hoe je een verband aanlegt. En uiteraard zijn ze er om geval van nood eerste hulp te verlenen.

Metaalbewerking is veel meer dan vijlen en lassen. Het gaat om productontwikkeling en problemen oplossen. Er zijn verschillende workshops bij de stand van e Koninklijke Metaalunie. Doe je mee aan alle activiteiten dan mag je op de foto in een echte kart. Scholen kunnen meedoen aan de Edukart Challenge. Je combineert duurzame energie met techniek, autosport, ondernemen en 21ste eeuwse vaardigheden. Karten is voor kinderen een vliegwiel voor W&T op jouw school. Maar ook voor grote ouderbetrokkenheid en voor contact met het bedrijfsleven. De Koninklijke Metaalunie en Ecomaxx zijn partner in deze nieuwe challenge.

De Discovery Truck van de Rijks Universiteit Groningen is een rondreizend laboratorium. Leerlingen die de truck bezoeken doen proefjes en kunnen experimenteren. De truck staat buiten, naast de sporthal. Je kunt hem niet missen.

Tata Steel zoekt technici om hoogwaardig staal te ontwikkelen en te produceren. Maar ook om productie-installaties en besturingssystemen te onderhouden. Tijdens PET IJmond  ontdek je in de stand van Tata Steel of jij het leuk vindt om met technische installaties te werken. Je gaat een bibberbotje bouwen. Dit is een minirobot met een elektromotor. Zet je het bibberbotje op de juiste manier in elkaar dan gaat het trillen en zich verplaatsen.

Het Pieter Vermeulen Museum zet de invloed van de mens op natuur en milieu centraal. Met steeds wisselende doe- en ontdektentoonstellingen worden educatieve programma’s aangeboden die aansluiten bij maatschappelijke thema’s. Het museum biedt ook programma’s op locatie. Er is veel materiaal op het gebied recycling en het voorkomen van zwerfvuil. Tijdens PET IJmond doen de leerlingen experimenten. Ze ontdekken hoe ze met twee aardappelen kunnen zien hoe laat het is?   website 

Leerlingen van het Technisch College laten zien wat techniek en wetenschap precies inhouden. Tijdens PET IJmond kunnen leerlingen van de basisschool onder meer met een endoscoop in een buizenstelsel en motorblok kijken. Ze bouwen een proces na met apparatuur van Festo en maken een bouwpakket. Ook krijgen ze uitleg over zuren en basen, de werking van een quadrocopter en zijn er verschillende klussen te doen die ook in een autogarage voorkomen.

Copyright 2017 © All rights reserved.