PET IJmond – Activiteiten

Activiteiten

PET-events worden georganiseerd voor jonge kinderen. Zij zijn echter niet de enige doelgroep. Voor leerkrachten is er informatie en inspiratie over activiteiten op school/in de klas. Bedrijven proberen we bereid te krijgen om samen te werken met het onderwijs om techniek- en wetenschapsonderwijs te verbeteren. Ook de samenwerking tussen verschillende onderwijsinstellingen (PO, VO, MBO, HBO, universiteit) kan beginnen op een PET-event. Met alle positieve energie en enthousiasme die PET-events losmaken hopen we dat ouders/verzorgers een nieuwe blik krijgen op de toekomstmogelijkheden van leren en werken in techniek.

Op deze pagina een greep uit het aanbod van workshops tijdens PET IJmond.

Tijdens de workshop van Omgevingsdienst IJmond wordt met een korte quiz Omgevingsdienst IJmond en GreenBiz IJmond onder de aandacht gebracht. Ook krijgen de leerlingen zo informatie over de MBO- opleiding tot junior consultant duurzaamheid aan het NOVA-college. Daarnaast worden leerlingen geprikkeld met vragen over energiebesparing en duurzame opwekking. Ook ontdekken leerlingen hoe je met een warmtebroncamera ‘warmtelekken’ (door onvoldoende isolatie) kan traceren.

Omgevingsdienst IJmond verleent vergunning, houdt toezicht en handhaaft op het gebied van milieu (incl. energiebesparing) bij bedrijven en bedrijfsmatige activiteiten in de leefomgeving (o.a. ketens als afval, asbest en grondstromen). ODIJ adviseert daarnaast op de verschillende milieucompartimenten (lucht, geluid, bodem, externe veiligheid, ecologie) in het kader van ruimtelijke ontwikkelingen en bouwplannen, maar ook in algemene zin. Meer info op www.odijmond.nl

Nederland heeft goed gekwalificeerde vakmensen nodig in de elektrotechniek en de installatietechniek. Om hiervoor te zorgen maken de leerlingen tijdens PET IJmond in de OTIB-stand kennis met technische werkzaamheden zoals solderen, snijden en pijpfitten.

Ook kunnen zij in een tent ervaren wat de overeenkomst is tussen de Japanse verdedigingssport Aikido en  werken in de techniek. Bezoekers van PET IJmond kunnen ook in groepjes van vijf leerlingen Gamemaster spelen. Dit is een interactieve videoquiz.

Slipstream Slotracing is bij PET IJmond aanwezig met een mobiele slotracebaan. Leerlingen bouwen een papieren auto en gaan ermee rijden op de baan. Wie zet de snelste rondetijd neer?  De winnaar mag met zijn of haar klas meedoen aan de Slotcar Challenge.  Tijdens de Slot Car Challenge en Slot Car Challenge Extra bouwen leerlingen een elektrisch aangedreven slot car. Na het testen van dit modelautootje nemen zij het op tegen teams van klasgenoten in een spannende racecompetitie op de indrukwekkende modelracebaan bij Slipstream Slotracing in Cruquius. Samenwerken, rekenen, design en manuele vaardigheden staan centraal.   website

Techniek, dat is waar het deze week om draait! Maar hoe leuk is het als je met behulp van LEGO bezig kunt zijn met techniek? Young Engineers geeft leuke techniek- en programmeerworkshops met LEGO. Als je nieuwsgierig bent geworden, moet je zeker even langskomen voor een workshop van Young Engineers!

Infra Bindt verzorgt gastlessen, workshops en bedrijfsbezoeken. Zo maken leerlingen kennis met de infra-branche. Ze beleven wat er komt kijken bij bijvoorbeeld de herinrichting van een schoolplein of de aanleg van een weg. Tijden de workshop bij PET IJmond gaan de leerlingen van slap papier een sterke brug bouwen. Leerlingen die dat als beste doen, worden met hun klas uitgenodigd voor een bezoek aan De Bie Infra, een bedrijf dat actief is in de infrabranche.  website

Maakotheek biedt W&T onderwijs aan in de vorm van Maakboxen. Dit zijn leskisten met materialen, lessen en online begeleiding van de leerkrachten. De Maakboxen kunnen periodiek gehuurd worden. De grote missie van Maakotheek is om elke leerling in Nederland technologisch geletterd te maken. Tijdens PET IJmonmd maken leerlingen kennis met de inhoud van onze Maakboxen. Nieuwsgierig wat er in zit? Kom ontdekken en ga aan de slag.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Door hen al vroeg in aanraking te brengen met wetenschap wordt hun nieuwsgierigheid gestimuleerd.
Het Wetenschapsknooppunt Amsterdam slaat een brug tussen de Universiteit en het primair onderwijs. Het knooppunt draagt bij aan professionaliseringstrajecten op het gebied van Wetenschap en Techniek, leent materialen uit en verzorgt gastlessen (met materialen en/of kennis die op de school niet voorhanden is).

Tijdens PET IJmond kunnen de leerlingen Forensisch Sporenonderzoek doen. Hoe worden vingerafdukken opgespoord en zichtbaar gemaakt? Vind het uit in de tent van het Wetenschapsknooppunt Amsterdam.

Op de stand van Bètapartners Academie ga je proefjes doen. Bètapartners Academie is het activiteitenplatform van de Bètapartners. Hier brengen de VU en UvA hun bèta-onderwijsaanbod samen voor havo- en vwo-leerlingen én hun docenten. Er zijn klassikale en individuele activiteiten. Daarnaast biedt de Bètapartners Academie volop professionaliseringsmogelijkheden voor docenten en de gelegenheid om kennis en ervaring met elkaar te delen.

Facta laat tijdens de workshop zien hoe je met magneten een elektromotor bouwt. Op deze manier zie je de basis van aandrijftechniek. Facta is een specialist in het repareren en reviseren van “rotating equipment” (pompen, elektromotoren, generatoren, tandwielkasten & ventilatoren) deze werkzaamheden voeren wij uit in 8 werkplaatsen verspreidt door het land. Alle locaties hebben de beschikking over een eigen service afdeling voor werkzaamheden op locatie (demonteren, repareren, monteren, uitlijnen, balanceren, uitvoeren van trillingsmetingen en inspecties).

Onze workshops zijn op ludieke wijze verbonden met de wereld van techniek. Wie heeft de sterkste spierballen en de beste techniek om het langst te hangen aan een spijkerbroek? Of heb je een steady hand en win je de wedstrijd schroeven draaien? Tot slot kun je met je klasgenoten bij de greenscreen photobooth een leuke foto maken ter herinnering.

De Rabobank begon ooit als een coöperatie, om oplossingen te vinden waar iedereen beter van werd. De wereld ziet er intussen heel anders uit en onze klanten hebben andere behoeften dan toen. Maar onze mentaliteit is nog steeds hetzelfde: altijd op zoek naar manieren om onze gezamenlijke leefwereld te versterken. Hiervoor is het nodig om steeds te blijven vernieuwen en verduurzamen. In onze stand staat een music experience waar leerlingen een eigen beat kunnen maken.

Tijdens onze workshops maken de leerlingen onder andere kennis met een nieuwe manier van grafisch ontwerpen, programmeren ze met robots en proeven ze aan de mogelijkheden van VR. Kortom; de moeite waard om een kijkje te nemen bij onze stand! VITASYS is specialist in automatisering voor de zakelijke markt, de overheid én voor het onderwijs. We helpen niet alleen met het inrichten en beheren van uw ICT-omgeving, maar bieden daarnaast een breed scala innovatieve producten waarmee scholen hun leerlingen kunnen voorbereiden op de toekomst. Producten die zeer geschikt zijn om Wetenschap & Technologie op aansprekende wijze een plaats te geven binnen het onderwijs.

Tijdens PET IJmond verzorgen leerlingen van het Kennemer College verschillende workshops die allemaal iets met ontwerpen, produceren, installeren, techniek en inzicht te maken hebben. Zoals 3D-printen, CNC draaien, lasersnijden, stickers plotten, parachutes maken en een bouwsteiger beklimmen. Ook kun je zo snel als mogelijk een parcours afleggen met een pompwagen beladen met pallets en mag je achter het stuur plaatsnemen van een arodynamische ligfiets en een greenpower kitcar.

Het Felisenum is een school met hart voor techniek met veel creatieve, technische projecten voor leerlingen. Ben je ook creatief en hou je van een uitdaging? Kom dan naar de ‘maker challenge’ bij de stand van het Felisenum. In onze werkplaats dagen we je uit om met zo weinig mogelijk materiaal het beste bootje te maken. Race tegen elkaar in onze waterbak en kijk wie het verste komt.

Hoe zorg je dat afvalwater snel wordt gezuiverd? Hoe maak je voeding aantrekkelijk? Nemen robots een deel van het werk van boeren over? Wat kunnen we allemaal met drones? En is het mogelijk om planten en groenten te laten groeien in rood licht of op water in plaats van in de grond?  Bij het Clusius College kun je kennismaken met kastechniek, robotica en laboratorium techniek. Samen werken we aan een duurzame toekomst, waarbij technologie het verschil kan maken. Op onze stand kan je waarnemen hoe onze voedselketen afhankelijk is van schoon water. Daarvoor ga je allereerst van verontreinigd water weer bruikbaar, gezuiverd water maken door middel van filtratie. Vervolgens ga je dit bruikbare water toevoegen aan de keten waarin  aardbeiplanten worden geteeld (Hydroponics).   Kijk op www.clusius.nl voor de school of opleiding bij jouw in de buurt.

Bij Bouwmensen leer je timmeren, metselen en schilderen. Dit doe je deels in onze werkplaatsen maar vooral ook in de échte bouwpraktijk! Je leert het vak van timmermannen, metselaars en schilders met veel ervaring op hun vakgebied. En het mooiste is: je wordt er nog voor betaald ook! Kom gauw een keer kijken in één van onze werkplaatsen in Beverwijk, Edam of Zaandam. Tijdens de workshop bij PET IJmond staat timmeren en houtbewerking centraal.   website

       

In de hedendaagse samenleving is er steeds meer behoefte aan uitvinders: creatieve mensen die complexe problemen kunnen oplossen, kritisch durven te zijn, goed kunnen samenwerken en buiten hun vakgebied kunnen denken. FIX is een nieuw onderwijsprogramma, ontwikkeld door Cultuurhuis Heemskerk, Centrum voor de Kunsten Beverwijk en Techport, met als doelstelling elk kind in de IJmond de kans te geven om uitvinder te worden. Onderzoeken, maken en samenwerken staan centraal binnen het laagdrempelige aanbod dat zich bevindt op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Tijdens de technologieweek krijgen de leerlingen van groep 7 & 8 alvast een voorproefje van het thema ‘Mens & Gezondheid’ waarbinnen we een eigen ‘soft robot’ gaan ontwerpen en maken. Laat de toekomst maar komen!

Printjepannenkoek brengt eten, techniek & innovatie samen. Wij printen pannenkoeken in elke vorm of kleur. Dat is leuk, leerzaam en lekker. Dit alles dankzij de opmerking van een driejarig meisje; vraag naar dit inspirerende verhaal en wat techniek met jouw toekomst kan doen. Bij onze stand kun je zien hoe wij pannenkoeken printen. UIteraard kan je er ook eentje proeven!

Installatie Werk is de grootste praktijkopleider op het gebied van Elektro-, Installatie- Infra- en Koudetechniek in Nederland. We hebben ruim 20 jaar ervaring met het werven en op maat opleiden én begeleiden van vakmensen voor de technische installatiebranche. Wij verzorgen twee workshops.

Workshop 1 installatietechniek: Kennis laten maken met de techniek achter een sanitaire ruimte. Hierbij laten wij de deelnemers de waterleidingen van en naar een toilet aanleggen. Daarnaast laten we ze ook zien hoe een stortbak werkt. Dit kan gebruikt worden als wedstrijd element.

Workshop 2 elektrotechniek: Hoe werkt stroomkring? Wij laten de deelnemers een stroomverbinding maken door elektriciteit draden op de juiste manier te verbinden waardoor een verlichting of geluid af gaat. Dit kan gebruikt worden als wedstrijd element.

Metaalbewerking is veel meer dan vijlen en lassen. Het gaat om productontwikkeling en problemen oplossen. Er zijn verschillende workshops bij de stand van e Koninklijke Metaalunie. Doe je mee aan alle activiteiten dan mag je op de foto in een echte kart. Scholen kunnen meedoen aan de Edukart Challenge. Je combineert duurzame energie met techniek, autosport, ondernemen en 21ste eeuwse vaardigheden. Karten is voor kinderen een vliegwiel voor W&T op jouw school. Maar ook voor grote ouderbetrokkenheid en voor contact met het bedrijfsleven. De Koninklijke Metaalunie en Ecomaxx zijn partner in deze nieuwe challenge.

Bij Science4Kids maak je kennis met de wondere wereld van moderne technologie; Electronica, Robotica, programmeren. kunstmatige intelligentie en veel meer…. Vandaag doe je dat met Virtual Reality (VR) en Augmented (AR). Maak samen een virtiuele wereld, animeer en programmeer. En neem je smartphone mee om het te bekijken!

De Discovery Truck van de Rijks Universiteit Groningen is een rondreizend laboratorium. Leerlingen die de truck bezoeken doen proefjes en kunnen experimenteren. De truck staat buiten, naast de sporthal. Je kunt hem niet missen.

GENERATION DISCOVER

Tijdens PET IJmond kun jij je eigen zoutwater supercar maken en testen op de racebaan. Een autootje dat op zout water rijdt? Kan dat? Jazeker! Kom het ontdekken bij onze stand. De Zoutwater supercar is een van de activiteiten waarmee Generation Discover jongeren inspireert en enthousiasmeert voor wetenschap en technologie. Ondere andere wordt jaarlijks het Generation Discover festival voor meer dan 30.000 bezoekers georganiseerd en doen er ruim 35.000 schoolkinderen uit groep 7 en 8 mee aan de bright ideas challenge.

Op onze stand kun je kennismaken met instructeur Leo en tweede jaars studenten die je meenemen in de verschillende productiestappen om haargel te maken. Haargel is een voorbeeld van een product uit de procestechniek. In Noord Holland staan veel food- en procesbedrijven waar voedingsmiddelen, medicijnen en verzorgingsartikelen worden gemaakt. Zoals bijvoorbeeld de cacaofabrieken, de Zaanse Mayonaise, Lassie en Duijvis. De Food & Proces Tech Campus bestaat uit twintig van deze bedrijven in Noord-Holland, die veel jonge werknemers nodig hebben. Daarvoor hebben ze een praktijkhal ingericht waar het Regiocollege in Zaandam de opleiding (Food) Operator A, B en C uitvoert. De bedrijven verzorgen ook de stages van deze opleidingen.

Coderen is een vaardigheid die in de toekomst niet meer weg te denken is. Dé Codeerschool biedt de mogelijkheid om kinderen op jonge leeftijd op een leuke manier kennis te laten maken met programmeren. Tijdens de workshop laten we de kinderen zelfstandig een website aanpassen en een krantenartikel maken. Het kind dat het leukste krantenartikel maakt wint een te gekke prijs!

Tata Steel produceert hoogwaardig staal voor de bouw, de auto-industrie en voor allerlei verpakkingen. Stalen verpakkingen zijn goed te recycelen en dat is goed voor het milieu. Op de stand van Tata Steel kun je blik-bingo spelen. Een spannend spel waarbij je alles leert over recycling en waarmee je bovendien een leuke verrasing te wachten staat als jij als eerste je bingokaart hebt vol-gevist. 

Het Pieter Vermeulen Museum is een natuurhistorisch museum dat bezoekers op een laagdrempelige manier laat kennis maken met de natuur, het milieu en onze eigen invloed hierop. Actuele thema’s als klimaatadaptatie en zwerfvuil worden verpakt in aantrekkelijke exposities en projecten. Bewustwording en gedragsverandering worden via de activiteiten in gang gezet. Het centrum voor natuur- en milieueducatie laat kinderen tijdens de Petdagen kennismaken met vormen van duurzame energie. Je kan er een huisje maken met een zonnepaneel op het dak. Het huisje kan je verlichten met de energie uit de zonnepaneeltjes. Je kan ook kiezen om een klokje te maken dat loopt op de energie van aardappels.   website 

Leerlingen van het Technisch College laten zien wat techniek en wetenschap precies inhouden. Tijdens PET IJmond kunnen leerlingen van de basisschool onder meer met een endoscoop in een buizenstelsel en motorblok kijken. Ze bouwen een proces na met apparatuur van Festo en maken een bouwpakket. Ook krijgen ze uitleg over zuren en basen, de werking van een quadrocopter en zijn er verschillende klussen te doen die ook in een autogarage voorkomen.

Ichthus Lyceum

Het Ichthus Lyceum is een school voor havo, vwo en gymnasium. Daarnaast hebben wij ook het Technasium bij ons op school. Als je kiest voor het Technasium dan volg je het vak Onderzoeken & Ontwerpen. Ben jij creatief, technisch, nieuwsgierig en heb jij doorzettingsvermogen? Dan is het Technasium op het Ichthus Lyceum echt wat voor jou. Tijdens deze workshop ga je een robot beestje bouwen wat kan voortbewegen op zonne-energie. De Technasiumdocenten begeleiden jou hierbij. Het gebouwde beestje mag je na afloop mee naar huis nemen. Wil je meer informatie? Ga dan naar www.ichthuslyceum.nl

Copyright 2017 © All rights reserved.