PET Haarlem – Activiteiten

Activiteiten

PET-events worden georganiseerd voor jonge kinderen. Zij zijn echter niet de enige doelgroep. Voor leerkrachten is er informatie en inspiratie over activiteiten op school/in de klas. Bedrijven proberen we bereid te krijgen om samen te werken met het onderwijs om techniek- en wetenschapsonderwijs te verbeteren. Ook de samenwerking tussen verschillende onderwijsinstellingen (PO, VO, MBO, HBO, universiteit) kan beginnen op een PET-event. Met alle positieve energie en enthousiasme die PET-events losmaken hopen we dat ouders/verzorgers een nieuwe blik krijgen op de toekomstmogelijkheden van leren en werken in techniek.

Het Nova College verzorgt een workshop waarin leerlingen met alledaagse materialen een insect in elkaar zetten. Door gebruik te maken van een kleine elektromotor kan het figuurtje bewegen. Iedereen kan het beestje nog zelf mooi versieren en mag het werkstuk na afloop meenemen naar huis.

Haarlem College

Tekst volgt

Game Master
Tijdens PET Haarlemmermeer verzorgt onder meer een interactief bordspel over duurzame technologie. Leerlingen zitten in groepjes van vijf rondom een bordspel met pionnen. De leerlingen kijken naar korte filmpjes over technologie. Electro, ICT, warmte en koude en watertechniek. Aan einde van film verschijnt een vraag met drie antwoorden.  Als het goede antwoord is gegeven gaan de leerlingen met hun pion een aantal stappen vooruit op het bordspel. Wie het eerst bij de finish is heeft gewonnen.

Techniekbus
Ook tijdens deze PET is de inmiddels beroemde OTIB-bus aanwezig. De bus zit vol met leuke doe-activiteiten.

Techniekstand
In de grote techniekstand van OTIB maken leerlingen kennis met de wereld van water en energie.

Infra Bindt verzorgt gastlessen, workshops en bedrijfsbezoeken. Zo maken leerlingen kennis met de infra-branche. Ze beleven wat er komt kijken bij bijvoorbeeld de herinrichting van een schoolplein of de aanleg van een weg. Tijden de workshop bij PET Haarlem gaan de leerlingen van slap papier een sterke brug bouwen. Leerlingen die dat als beste doen, worden met hun klas uitgenodigd voor een bezoek een infra-bedrijf in de regio Haarlem.  website

IW is de grootste praktijkopleider op het gebied van Elektro-, Installatie- Infra- en Koudetechniek in Nederland. We hebben ruim 20 jaar ervaring met het werven en op maat opleiden én begeleiden van vakmensen voor de technische installatiebranche. Wij verzorgen twee workshops.

Installatietechniek
Je maakt kennis met de techniek achter een sanitaire ruimte. Hierbij laten wij jou in een miniatuurvorm de afvoerleidingen van een toilet aanleggen.

Elektrotechniek
Hoe werkt een stroomkring? Wij laten jou een stroomverbinding maken door elektriciteitsdraden op de juiste manier te verbinden. Wedstrijdje doen wie het snelst het licht kan laten schijnen?

Domotica / Smart Home
Je ziet wat de nieuwste ontwikkelingen zijn hoe huizen steeds slimmer worden. De slimme verwarming in huis nu zelf regelen via je eigen tablet! Benieuwt of jij dit ook kunt?

 

Leerlingen van het Technisch College laten zien wat techniek en wetenschap precies inhouden. Tijdens PET Haarlem kunnen leerlingen van de basisschool onder meer met een endoscoop in een buizenstelsel en motorblok kijken. Ze bouwen een proces na met apparatuur van Festo en maken een bouwpakket. Ook krijgen ze uitleg over zuren en basen, de werking van een quadrocopter en zijn er verschillende klussen te doen die ook in een autogarage voorkomen.

Ichthus College

Ben jij technisch, creatief en nieuwsgierig? Dan is het Technasium op het Ichthus Lyceum zeker wat voor jou! Tijdens deze workshop maak je kennis met het Technasium en ga je zelf een robotica beestje bouwen wat voortbeweegt op zonne-energie. Je gaat dit beestje bouwen onder begeleiding van Technasium docenten die lesgeven op het Ichthus Lyceum. Na afloop mag je het beestje mee naar huis nemen.

Maritiem College

Tekst volgt

Google expeditions
Tijdens deze workshop krijgen de leerlingen uitleg over wat Virtual Reality en Augmented Reality is. Wat zijn de verschillen? Voor welke toepassingen kom je dit nu en in de toekomst tegen? Tijdens de interactieve workshop krijgen de leerlingen voorbeelden van hoe dit nu al toegepast wordt bij bijv. de politie en bij (technische) bedrijven. De leerlingen doen mee aan de uitleg deelnemen door op hun telefoon vragen te beantwoorden. Vervolgens kunnen ze allemaal tegelijk VR zelf ervaren met de Google Expeditions.

Timmeren aan je toekomst
Tijden de woerkshop van Bouwmensen timmeren de leerlingen een telefoonstandaard. Technische vaardigheden als zagen, boren, lijmen, brandmerken en timmeren zijn noodzakelijk om dit bouwproject goed af te ronden.

De afvalrace
Spaarnelanden neemt de leerlingen tijdens deze workshop mee in de wereld van afvalscheiden; onder meer door het spelen van een spel. Ook bedenken de leerlingen een idee om afval te scheiden tijdens evenementen. Ze mogen tekenen, knutselen, schrijven etc. Waar het om gaat is dat ze hun idee zo duidelijk mogelijk uitleggen.

PWN

PWN zorgt voor uitstekend drinkwater en prachtig natuurgebieden. Om dat te bereiken wordt veel technologie ingezet. In een korte workshop krijgt je een leuke uitdaging vanuit PWN waarvoor je een oplossing mag verzinnen en maken.

Rode Kruis

Ook een hulporganisatie als het Rode Kruis maakt gebruik van techniek bij haar hulpverlening wereldwijd. Wist jij bijvoorbeeld dat sattelietbeelden en kaartensoftware van levensbelang kunnen zijn voor mensen in rampgebieden? Tijdens PET Haarlem laten wij tijdens de workshop Missing Maps zien hoe het Rode Kruis bij techniek inzet om te zorgen dat hulpgoederen mensen kunnen bereiken. Hulpverleners hebben namelijk goede kaarten nodig om hulp te kunnen leveren, bijvoorbeeld in overstroomde gebieden. Ook is het zonder kaart lastig inschatten hoeveel mensen in een gebied leven. Het bijzondere is dat iedereen vanuit zijn eigen luie stoel kan helpen om die kaarten te verbeteren. Het enige wat je nodig hebt is een laptop en internet! Aan de hand van actuele satellietbeelden breng je tijdens deze workshop zelf een stukje van een regio in kaart. Na een korte uitleg over het editen/tekenen in OpenStreetMap mag je meteen aan de slag.

Copyright 2017 © All rights reserved.