Gedeputeerde Esther Rommel bezoekt PET IJmond
BEVERWIJK - Op vrijdag 11 oktober kwamen leerlingen uit groep 7 en 8 uit de gemeenten Heemskerk, Beverwijk, Uitgeest en Velsen bijeen voor de slotdag van het promotie-evenement techniek (PET) IJmond.
Bedrijven en scholen uit het voortgezet onderwijs uit de regio gaven workshops om kinderen te enthousiasmeren voor techniek en technische beroepen. En met succes: Er werd uit alle macht stroom opgewekt met miniatuurwindmolens en door leerlingen gebouwde robots bonden de strijd met elkaar aan. Het enthousiasme van de kinderen werkte aanstekelijk op gedeputeerde Esther Rommel. “Je krijgt echt het idee dat hier de technici van de toekomst worden klaargestoomd. Dat is ontzettend belangrijk, want zonder goede vakmensen kunnen we veel van onze ambities niet realiseren. Kijk bijvoorbeeld naar de energietransitie. In ons arbeidsmarktbeleid zetten we dan ook in op de promotie van techniek, onder andere door de PET’s te steunen”, aldus Rommel.
Artikel gaat onder de aftermovie verder
Techniekbeleving op jonge leeftijd
Erik de Mink, als regiocoördinator verantwoordelijk voor alle 14 PET’s in Noord-Holland, ziet dat de evenementen effect hebben. Vorig jaar zijn met PET-activiteiten ruim 18.000 leerlingen en leerkrachten bereikt. Dit jaar wordt voor het eerst ook een derde groep betrokken bij het PET: ouders. De Mink legt uit waarom: “Uit wetenschappelijk onderzoek weten we hoe belangrijk het is om kinderen op jonge leeftijd een mooie techniekbeleving te geven. Dat kan op school, tijdens een PET maar ook thuis. Die eerste, positieve ervaringen zijn medebepalend voor de richting die ze op school kiezen”.
Hij wijst op het relatief grote aantal technische banen in de IJmond en de lange historie van PET in deze regio. Dat werkt door in de keuzes van kinderen, zegt De Mink. “Het is niet voor niets dat in de IJmond bijna 40% van de jongeren op het vmbo en mbo kiest voor de techniek. Landelijk is dat 20%. Dat geeft wel aan dat je kinderen vroeg aan techniek moet laten ruiken.”
Technische opleidingen weer in de lift
Bij de workshop van Assumburg Koeltechniek staat oud-geschiedenisdocent René Vermeer. Samen met Marloes Jongejans leert hij kinderen over de werking van de koelkast. Die voegt geen kou toe, maar haalt warmte weg, weten de deelnemers na afloop. Vermeer legt uit waarom hij het belangrijk vindt om leerlingen technische kennis bij te brengen. "Technische opleidingen stonden onterecht minder goed bekend. De laatste jaren zit het aantal leerlingen dat kiest voor de techniek gelukkig weer in de lift. Dat komt mede door bijeenkomsten als deze."
Bij de foto: Esther Rommel bouwt met groep 8 leerlingen een windturbine. Workshop Vattenfall
Bron: Provincie Noord-Holland. Tekst en fotografie Bob Bakker









